Tianjin felaketinin sektöre bedeli ağır olacak

Tianjin felaketinin sektöre bedeli ağır olacak

Guy Carpenter’a göre Çin’in Tianjin limanında meydana gelen kimyasal patlamalar 3.3 milyar dolarlık sigortalı hasara neden olabilir. Geçen yıl dünya çapında gerçekleşen insan kaynaklı felaketlerin sigorta sektörüne toplam maliyeti ise 7 milyar dolardı.

Tianjin, 11.5 milyonluk nüfusuyla Çin’in en büyük kentlerinden biri ve ayrıca dünyanın en büyük 3’üncü limanı. Bu kentte 12 Ağustos akşamı bir kimya deposunda meydana gelen dev patlamanın 1.6 ile 3.3 milyar dolar arasında sigortalı hasara neden olması öngörülüyor. Böyle bir hasarın oluşması durumunda küresel reasürans sektörünün de ciddi bir şekilde etkilenmesi bekleniyor. Bu hasarın bir kısmını küresel reasürans sektörü karşılarken sigorta teminatlı makul değer fonlarına katılan oyuncular ve teminatlı reasürans araçları da hasardan etkilenecek. Ayrıca, bölge koşulları ve sigorta penetrasyon seviyesinin düşüklüğü Çin’i geleneksel reasürans sigortacılarının en çok zorlandığı ülkelerden biri yapıyor. Reasürans teminatları dahilinde gerçekleşecek hasarların bölgesel ve küresel büyük reasürans oyuncuları tarafından paylaşılacağı tahmin ediliyor.
Çin medyasına göre 114 can kaybının yaşandığı patlamalarda 70 kişiye hâlâ ulaşılamadı. Patlama ve sonrasında yaşanan şok dalgası nedeniyle 17 binden fazla evin de zarar gördüğü düşünülüyor. Patlamanın gerçekleştiği depoda sodyum siyanür bulunduğu için patlama bölgesi ve etrafındaki alan boşaltılmış durumda. Bunun da iş kesintisi nedenli tazminat taleplerini ciddi şekilde artıracağı düşünülüyor.
Tianjin dünyanın en büyük ikinci kargo nakli limanı. Bölgede Hyundai, Toyota, Ford, Nissan, Volkswagen, BMW ve Renault gibi büyük oto üreticilerinin ihraç merkezleri ve pek çok farklı sektörün üretim ve nakliyat merkezleri yer alıyor. Bu sebeple, ilerleyen dönemde patlamaya bağlı iş durması tazminatı taleplerinde ve buna paralel olarak ödenen hasarlarda ciddi bir artış görülebilir.
Reuters’in haberine göre, bölgede gerçekleşen patlamadan sonra Volkswagen’ın bölgede bulunan ve felaketten zarar gören 2 bin 700 aracı satılamaz hale geldi. Patlama sırasında bölgede 4 bin Hyundai ve şimdiye kadar bin 500’ünün zarar gördüğü tespit edilen 5 bin Renault aracı bulunuyordu. Çin medyasının raporlarına göre bölgede bulunan 630 milyon dolar değerindeki 8 bin araç zarar gördü.
Zürich ve Allianz gibi sigorta devleri Tianjin patlaması nedeniyle hasar ödeyeceklerini açıklamaya başladılar. Credit Suisse’e göre Çin sigorta şirketleri de yüklü miktarda hasar ödeyecek ve bu da reasürans şirketlerini etkileyecek. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise patlamanın Çin sigorta sektörünün en çok hasar ödediği felaketlerden biri olacağını belirtti.
KAYNAK: Credit Suisse, Fitch and Ratings, Guy Carpenter

TİANJİN’DE ÜRETİLEN HAYAT DIŞI PRİM 1.7 MİLYAR DOLAR
Fitch, patlamalardan kaynaklanan tazminat taleplerinin, bölgesel oyuncuların ve bölgede yüksek seviyede poliçe kesmiş olan yangın sigortası şirketlerinin finansal tablolarını etkileyeceğini düşünüyor. Bunun yanı sıra, bu patlamanın Çin sigorta sektörünün kredi gücü üzerine nasıl bir etkisi olacağını söylemek için çok erken. Çin Sigorta Düzenleme Kurumu’na göre Tianjin bölgesinde üretilen hayat dışı primleri 1.7 milyar dolar civarında. Patlamadan etkilenen şirketler açısından bakılırsa; Fitch’in açıklamasına göre bölgedeki prim üretiminin %77’sini gerçekleştiren PICC Property and Casualty Company, Ping An Property & Casualty Insurance Company of China, China Pacific Property Insurance, China Continent Insurance, Sunshine Property & Casualty Insurance and Taiping General Insurance şirketleri en büyük darbeyi alacak. Patlama kaynaklı hasarların yerel ve uluslararası reasürörler arasında bölüşüleceğini belirten Fitch, bu durumda, felaketin Çin sigorta sektörüne olan etkisini bir nebze azaltacağını bildirdi.

TAZMİNATLAR ŞİRKETLERİ ZORLAYACAK
Sigorta şirketleri, yangın sigortası tazminat taleplerinin önemli bir kısmını reasürans şirketlerinden temin edebilse de, konservasyon ve afet reasürans programındaki ikame miktarı gibi faktörler şirketlerin felaketten ne kadar etkileneceğini belirliyor. Fitch, Tianjin bölgesindeki büyük hayat dışı oyuncularının risk devretme oranlarının ile arasında olduğunu belirtiyor. Asıl tazminat taleplerinin oto, nakliyat, sorumluluk ve yangın sigortalarından geleceği tahmin ediliyor.
Çin medya kuruluşlarına göre bölgede hasar gören araç sayısı 8 binin üzerinde. Oto sigortalarından gelen tazminat talepleri sigorta şirketlerinin sermayelerini ve kârlılıklarını büyük oranda düşürebilir. Ancak, sağlık ve hayat sigortaları tazminatlarının etkisi de azımsanamaz. Ölüm ve yaralanma tazminatları özel sağlık ve hayat poliçelerinin yanı sıra hükümet-destekli kaza sigorta planı tarafından karşılanıyor. Her yaralı, hükümet programından 3 bin 100 dolar ve 5 bin 500 dolar arası tazminat alabilirken, ölümde bu rakam 7 bin 800 dolara yaklaşıyor.

EN ÇOK ENDİŞELENDİREN FELAKET YANGIN
Allianz’ın 2009 ve 2013 yılları arasında gerçekleşmiş 11 bin büyük tazminat ödemesini baz alarak (100 bin euro ve üstü) hazırladığı rapora göre, yangın ve patlamalar sigorta şirketlerine en fazla zararı veren tehlikeler. Geçen yıl meydana gelen ve sigorta hasarları açısından en büyük insan kaynaklı felaketlerin 10’undan 4’ünün nedeni yangın. Allianz Risk Barometresi’ne göre, sigorta şirketlerini en çok endişelendiren tehlikeler %43 ile yangın/patlama ve %41 ile doğal afetler. Genellikle yangının iş süreçlerine verdiği hasarlar, fiziksel olarak gerçekleşen hasarın çok daha üstünde oluyor.

kaynak: sigortacigazetesi