Bireysel emekliliğe ilgi artıyor

Bireysel emekliliğe ilgi artıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, İstanbul Takas ve Saklama Bankası, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu işbirliği ile yapılan “2015 Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması”nın sonuç raporu, SPK’nın resmi internet sitesinden yayınlandı.

Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde kentsel ve kırsal alanlarda ikamet eden yetişkin nüfusu temsil eder durumdaki 3 bin kişi ile görüşüldü. 2012 yılında ankete katılanların %84’ünün finansal konularda basit matematiksel işlemleri yapabildikleri görülürken, bu oran 2015 yılında %93 olarak gerçekleşmiş. Paranın zaman değeri sorusunu doğru cevaplayanların oranı %28.4’den, %50’ye, borç için ödenen faiz hesabını yapabilenlerin oranı %72.5’den, %84’e yükselmiş.
Aynı şekilde, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olan kişilerin oranının yaklaşık 2.5 kat artarak, %2.2’den, %5.4’e yükseldiği ve herhangi bir emeklilik planı olmayanların oranının %26.6’dan ’e düştüğü belirtilmekte. Bu oranlar, kişilerin emeklilik dönemi için daha çok planlama yaptığını ve emeklilik dönemine yönelik tasarrufların kişiler açısından daha önemli hale geldiğine işaret ediyor.

TAKASBANK HİZMETİ E-DEVLET’TE
Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları, e-Devlet şifrelerini kullanarak www.turkiye.gov.tr adresinden, hesap hareketlerini ve fon bakiyelerini sorgulayabiliyor. Kişiler, hesaplarındaki mevcut fon değerleri ile birlikte devlet katkısı tutarları da dahil olmak üzere bir gün önce kesinleşen fon fiyatlarına göre fonlarının piyasa değerini görebiliyor. Raporlamalar tarih aralığı ve şirket filtreleri ile detaylandırılabiliyor. Bu hizmet, birden fazla sözleşmesi olan ve yıl içinde ne kadar devlet katkısı alındığını ve ne kadar limiti kaldığını toplu şekilde sorgulamak isteyen katılımcılar için ideal. E-Devlet şifresi olmayanların PTT şubelerinden nüfus cüzdanları ile şifrelerini edinmeleri için bir sebep daha var gibi görünüyor.

AVRUPA’DA YAŞAYAN 160 BİN TÜRK GİRİŞİMCİ, BES İÇİN HEDEF OLABİLİR
Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa’da yaşayan Türkler’in, çeşitli nedenlerden ötürü Avrupa’da ekonomik yatırım yapmadığını ve güvencelerini büyük ölçüde Türkiye’deki sistem içinde aradığı aktarıldı. Son yıllarda çok sayıda Türk’ün ülkeye dönüş yapmasının, Türkiye’ye yönelik yatırımları da artırdığı belirtildi.
Şen, Avrupalı Türkler’in Bireysel Emeklilik Sistemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekliliğine büyük ölçüde ilgi gösterdiğini belirterek, Avrupa’da yaşayan 160 bin Türk girişimcinin, Türkiye’deki BES için hedef olabileceğini dile getirdi.